Noszvajról

Vendégházunkat az Egertől mindössze 10 km-re fekvő kis településen Noszvajon találod.
Ez a csodálatos természeti környezetben elterülő falu, a Bükk-hegység déli lejtőjén, dombokkal körülölelve, a Kánya patak völgyében húzódik meg.
Noszvaj üdülőterülete, Síkfőkút kristálytiszta levegőjével már az 1900-as évek eleje óta kedvelt kirándulóhely. Az itt eredő Szent Imre forrás két tavat táplál, melyek egyikén csónakázni, vízibiciklizni lehet, valamint számos túraútvonal indul innen a Bükkbe.
Noszvaj országszerte ismert műemléke a de la Motte kastély, mely késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. A kastélyt 25 hold kiterjedésű angolpark veszi körül. A kastély és a park múzeumi nyitvatartási időben idegenvezetéssel látogatható.
A népi építkezések emlékét őrzi a Noszvaji Gazdaház, amely eredeti állapotában helytörténeti kiállításnak ad otthont, illetve a paraszti lét bútorzatát és használati eszközeit mutatja be.
A tufába vájt pinceházak (barlanglakások) a falu délkeleti részén a Mátyás téren, a bogácsi út mentén és az ún. Pocemben helyezkednek el, ez utóbbiakban a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület alkotótelepet működtet.
Településünk az Egri Borvidék része, kiváló termőterületekkel; itt található az ország egyik legszebb magánpincészete a Thummerer család birtokában lévő 4000 m2-es tufába vájt pincerendszer, mely egykor a Galassy család uradalmi pincészete volt - a pincészet tulajdonosa Thummerer Vilmos 1995-ben az „Év Bortermelője” címet is elnyerte - , illetve a Magtár Fogadó, mely korábban az Almásy család pincészeteként szolgált.
Említést érdemel továbbá az a több száz kisebb tufába vájt pince is, melyek a falu különböző helyein sorokba rendeződve találhatók. Ezek szinte mindegyikének mélyén ott érlelődik a nemes nedű.
Noszvajon hosszú időre visszanyúló hagyománya van a szilvaaszalásnak- és a lekvárfőzésnek, kora ősszel még ma is sok háznál előveszik az üstöket és vagy hagyományos kézi, vagy gépi keveréssel főzik keményre a szilvalekvárt, mely az év nagy részében több családnál is kapható.
Településünk már 15 éve vesz részt a Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő versenyben, melyen a 2006. évben falu kategóriában az első díjat szereztük meg, így 2007-ben Noszvaj képviselte Magyarországot az európai versenyben.

Bővebb információ Noszvajról: www.noszvaj.hu